Μαρία Λεκάκου - Ελληνική ένωση για ατλαντική & ευρωπαϊκή συνεργασία
761
post-template-default,single,single-post,postid-761,single-format-standard,bridge-core-2.5.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-114

Μαρία Λεκάκου

Η Μαρία Λεκάκου είναι Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Οικονομικής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοικησης. Διατέλεσε μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Ενδομεταφορών (2001-2004) και μέλος του πρώτου Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Έχει πάρει μέρος ως εμπειρογνώμονας σε διεθνείς συναντήσεις για θέματα Ναυτιλιακής Πολιτικής, Γαλάζιας Ανάπτυξης Νησιωτικότητας και Θαλάσσιου Τουρισμού καθώς και σε Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα για θέματα ναυτιλιακής πολιτικής, θαλάσσιων μεταφορών και θαλάσσιου τουρισμού, ανάπτυξης των νησιών και γαλάζιας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Έχει συμμετάσχει στην συγγραφή των βιβλίων για Ευρωπαϊκές Πολιτικές για τη Ναυτιλία. 2006, Μεταφορές. Αρτηρίες ζωής για τα νησιά, 2007 και Maritime Transport: The Greek Paradigm, Research in Transport Economics 2007, Ελληνική Ναυτιλία, Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα, 2008, για τη μελλοντική Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2010, για τις επιπτώσεις της κρουαζιέρας στους προορισμούς (2012), για τις θαλάσσιες μεταφορές και την κοινωνική καινοτομία (2016) για την Εταιρική Κοινωνική ευθύνη στη ναυτιλία (2016), για τη Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα στον Θαλάσσιο Τουρισμό (2017), για την βιομηχανία της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ και για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα Ελληνικά νησιά (2021)
Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες κυρίως για θέματα: πολιτικής εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών, ναυτιλιακής πολιτικής, επιβατηγού ναυτιλίας και ειδικά ακτοπλοΐας, κρουαζιέρας, θαλάσσιου τουρισμού αλλά και ανταγωνιστικότητας του θαλάσσιου μεταφορικού συστήματος και ρύθμισης των ναυτιλιακών αγορών.
Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα με τα θέματα κοινωνικής καινοτομίας, γαλάζιας ανάπτυξης και διακυβέρνησης και Εκπαίδευσης τοπικών και κοινωνικών εταίρων. Συνδιοργανώνει τις Ευρωπαικές Μέρες της Θάλασσας απο το 2012 , τον διαγωνισμό για θέματα γαλάζιας νεανικής επιχειρηματικότητας BLUEHACATHON απο το 2015, και LIVING LABS σε διάφορα νησιά ή εν πλώ, για αυτές τις δραστηριότητες το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναδείχτηκε Εθνικός Πρωταθλητής για το 2020 στο Διαγωνισμό « Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2020» στη κατηγορία «Επένδυση στις Επιχειρηματικές Δεξιότητες».
Είναι Μέλος του Circular Board του Sporos Platform της πρώτης πλατφόρμας Κυκλικών Επενδύσεων και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του BLUEGROWTH.
Συμμετέχει στη Διεθνή Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων, την Ευρωπαική Πρωτοβουλία ADRION, και στην Ένωση Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας.