Μαριλένα Κοππά - Βιογραφικό Σημείωμα - Ελληνική ένωση για ατλαντική & ευρωπαϊκή συνεργασία
273
post-template-default,single,single-post,postid-273,single-format-standard,bridge-core-2.5.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-114

Μαριλένα Κοππά – Βιογραφικό Σημείωμα

Η Μαριλένα Κοππά είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή Αθηνών και σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre, όπου απέκτησε το Διδακτορικό της στη Συγκριτική Πολιτική το 1991. Δούλεψε για χρόνια ως Ειδική Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα Βαλκανίων, Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Διεύρυνσης.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ), από το 2006 έως το 2007.
Διετέλεσε Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Οκτώβριο 2007 έως τον Ιούνιο 2014. Υπήρξε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για θέματα άμυνας και ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας. Ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και αναπληρωματικό μέλος των Επιτροπών Διεθνούς Εμπορίου και Μεταφορών.
Υπήρξε Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, το 2012 για την Πολιτική Διεύρυνσης της ΕΕ και το 2013 για την εξέλιξη της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.
Είναι συγγραφέας σειράς άρθρων και βιβλίων για τα Βαλκάνια, τις μειονότητες, τον εκδημοκρατισμό, τον Εθνικισμό και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας.