Ανδρέας Μιχαηλίδης - Ελληνική ένωση για ατλαντική & ευρωπαϊκή συνεργασία
746
post-template-default,single,single-post,postid-746,single-format-standard,bridge-core-2.5.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-114

Ανδρέας Μιχαηλίδης

Ο Ανδρέας Φρ. Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Χίο το 1960, από Μικρασιάτες γονείς. Αποφοίτησε το Γυμνάσιο της Χίου, σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε στη Ρευματολογία.
Από το 2008 είναι διδάκτορας της Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. (Η διατριβή του με θέμα: «Νοσηλευτικά και προνοιακά Ιδρύματα της Χίου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα» αξιολογήθηκε ομόφωνα με «άριστα»).
Έχει επιμεληθεί πολλές ιατρικές – ιστορικές εκδόσεις, και έχει συγγράψει και εκδώσει τις παρακάτω μελέτες και τα βιβλία:
«Το επιστημονικό έργο του Μικέ Παϊδούση» (1999).
«Περί των επιγραφών των Καρυών της Χίου» (2000).
«Cum Deo – Περί της ιατρικής κίνησης στη Χίο κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα» (12000, 22002).
«Το χειρόγραφο του δασκάλου Νικηφόρου Πιπερίδη. Ένα τεκμήριο πορείας του Μικρασιατικού Ελληνισμού» (2005).
«Ιπποκρατικές εκδόσεις στη Βιβλιοθήκη Χίου “Α. Κοραής”» (2008).
«Ο Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπής. Η Κοινωνική παρουσία του στη Χίο και η δίωξή του» (2009).
«Οι Καρυές της Χίου. Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία» (συλλογικο, 2010).
Είναι επιμελητής σύνταξης του ιατρικού περιοδικού «Medicus Hippocraticus» της Ιατρικής Εταιρείας Χίου.
Υπήρξε ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, τακτικό Μέλος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρεία, της Εταιρείας Μεταβολισμού των Οστών, του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Ελληνικής Ιατρικής και Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Χίου, από το 2000.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά Συνέδρια ως ομιλητής και Μέλος των Οργανωτικών Επιτροπών και Αρθρογραφεί στον τοπικό και αθηναϊκό Τύπο για ιατρικά, ιστορικά και κοινωνικά θέματα.
Το 2003 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Χίου επικεφαλής της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών».
Το 2007 υπήρξε Συντονιστής της Επιτροπής Διάσωσης και Ανάδειξης του
Λωβοκομείου της Χίου.
Τον Απρ. του 2014 εξελέγη Μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, Έφορος του Ιατρικού Ιστορικού Μουσείου Χίου από της ιδρύσεώς του το 2012 και έχει χρηματίσει εκπρόσωπος του Ι. Σ. Χ. στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογος (δύο θητείες 2009-2014).
Το 2012 εξελέγη Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βιβλιοθήκης Κοραή Χίου και τον Δεκ. του 2013 εξελέγη Πρόεδρος Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου – Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος» (για δυο θητείες).
Διετέλεσε Μέλος της Ανωτέρας Ενοριακής Αντιπροσωπείας και Γραμματέας του Δ. Σ. του Ιδρύματος «Οίκος Αγάπης».
Tον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ. Επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2019. Εξελέγη Γενικός Γραμματέας για δύο θητείες στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, Α΄ Αντιπρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού και έχει οριστεί Αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖ ΠΣ.
Έχει τιμηθεί με το Παράσημο του Μεγάλου Κωνσταντίνου του Πατριαρχείου Σερβίας, ως Γ. Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας. (Βελιγράδι, 21 Φεβρουαρίου 2019) και με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. (Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2020).