Αθανάσιος Κοσμόπουλος - Βιογραφικό Σημείωμα - Ελληνική ένωση για ατλαντική & ευρωπαϊκή συνεργασία
266
post-template-default,single,single-post,postid-266,single-format-standard,bridge-core-2.5.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-114

Αθανάσιος Κοσμόπουλος – Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Αθανάσιος Κοσμόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), από την οποία αποφοίτησε ως στρατιωτικός νομικός σύμβουλος με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού, αρχηγός της τάξης του 1987. Κατά τη διάρκεια των παράλληλων σπουδών του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ειδικεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο. Φοίτησε στην Σχολή Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Υπολογιστών των Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία αργότερα δίδαξε. Εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών ως αλεξιπτωτιστής στατικού ιμάντα και μετεκπαιδεύτηκε σε σχολές Πληροφοριών και Ειδικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε ως λέκτορας στο Τμήμα Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι, υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και στην Αντικατασκοπία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού LL.M στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Πολιτική από το Πανεπιστήμιο Uninettuno στη Ρώμη και είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του Παντείου Παν/μιου επί των Υβριδικών επιχειρήσεων.
Το 2000 παραιτήθηκε κατόπιν αιτήσεώς του με τον βαθμό του Ταγματάρχη και προσλήφθηκε στην ΜΟΔ ΑΕ ως νομικός σύμβουλος. Υπηρέτησε ως Διοικητής και Πρόεδρος του Δ.Σ. στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στα Βαλκάνια, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί με 3.300 υπαλλήλους και 1.500 ενεργές κλίνες. Από το 2010 είναι προϊστάμενος οργάνωσης και υποστήριξης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Υπουργείου Ανάπτυξης, που μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τη στιγμή της ίδρυσής του. Τον Μάιο του 2018 ανέλαβε υπεύθυνος προστασίας δεδομένων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά και είναι πρώην εκλεγμένος Αντιπρόεδρος της Ελληνικής MENSA. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις υβριδικές απειλές, τη γεωπολιτική και τα νομικά ζητήματα προστασίας δεδομένων και παραπληροφόρησης.